torsdag 30 juli 2009

Ytterligare rykten

Kom på en sak... Det har ju även kommit igång lite rykten som jag har väntat på nämligen om en PP-back till HV71. Linköping har inte riktigt koll på vilka spelare man signerar och vad de kostar... eller också har man ingen framförhållning... vet inte vad som är fel i klubben och orkar inte fundera över det nu. Hur dom helst väljer man att låta den finska landslagsbacken Teemu Alto gå. Linköping har dock råd att göra det rent spelmässigt och jag antar att de måste göra det rent lönemässigt.

Saken är nu den att efter att Louma bekräftade att han spelar i KHL nästa säsong ås har HV saknat en riktig förstaback i PP och det är just vad Alto skulle kunna vara. Jag skulle mer än gärna se Alto i HV och ryktet säger att han väljer mellan Kärpet och HV... sen vet vi alla hur det är med rykten men jag var tvungen att nämna det. Alto har bra storlek och är högerskytt vad mer kan vi önska oss? Om han inte kräver KHL lön så är det bara att plocka för Stillman.

Hoppas hoppas hoppas!

Uppdaterat bloggens utseende

La till en räknare för att se hur många som är inne och läser... vi får väl se om det fungerar

Kort inlägg: en skräll på gång?

IPS pratar idag om något jag inte hade ens bekymrat mig med att ta upp för en månad sen... Men Alex Tanguay verkar inte alls få erbjudande i de prisklasser jag och många andra, gissar jag, hade antagit. Min gissning låg på minst 4M$ men vad det verkar så kan det vara möjligt att få in honom i laget för runt 2M$ och IPS, som visserligen inte är allt för pålitliga alla gånger, hävdar att han inte ens har så höga anbud just nu.

Varför tar jag upp detta? Jo om Alex Tanguay inte är nöjd med de anbud han får, vilket verkar väldigt troligt eftersom han inte skrivit på någonstans ännu. Om han då vill tjäna pengar så gör han knappast det på en kontrakt i år. Istället kan han göra som vissa andra (Fedotenko) redan gjort:
Skiv på för en contender.
Se till att contendern har två toppklasscentrar.
Erbjud dig att spela för mindre pengar än du är värd, säg 1,5M$ i Tanguays fall.
Om du verkligen är värd pengarna får du en rejäl chans att visa det nu.

Tycker ni att det låter som en viss klubb... jag också!
Om Tanguay är smart ringer han Shero och säger: "Du jag spelar gärna för er, ge mig en plats med Malkin eller Crosby i ett år bara så kommer jag för 1,5M$".
Om Shero är smart så slår han en signal till herr Tanguay och säger som det är: "Jag ger dig en plats med Crosby eller Malkin om du kan tänka dig att gå ner rejält i lön".

Låter det som en bra lösning för alla parter? Det är troligen för att det också är det, alla vinner på det. Frågan är bara vem ringer först? Tyvärr är jag orolig att ingen av de båda fattar möjligheten... för ärligt talat det är en win win sits... men men det är bara att hålla tummarna. Det här hade varit en rikgit härlig nyhet i slutet på semestern!!

Och jodå det löser sig med caphiten. Dupuis byts bort mot ett tredjeval i nästa års draft.

Bara tillåt er att drömma om:

Kunitz - Crosby - Guerin
Fedotenko - Malkin - Tanguay
Cooke - Staal - Kennedy
Rupp - Talbot - Adams

Inga kedjeformationer att ta ett lugnt byte mot precis.

Det hade inte varit helt fel

lördag 25 juli 2009

Snabbt inlägg

Läste just en krönika som jag inte känner är helt genomtänkt. Lovar att skriva en i min mening bättre krönika i ämnet men ville dela med mig till er som läser:

http://www.svenskafans.com/nhl/artikel.asp?id=306137

Vad tycker ni om det här? Är det bara jag som tycker att det inte känns genomarbetat?

En blogg som vilar

Bloggen är dessvärre inte så aktiv just nu, men lugn det kommer igång igen. Valde att ta ut semester även från bloggen i samband med att jag haft över 3 veckor semester nu i juli. Återkommer mer reglbundet i augusti, lovar att försöka snitta minst ett inlägg om dagen då.

Vill dock passa på att hylla Blåvitts nyförvärv. Vissa lag utan att nämna namn väljer att plocka in spelare från tjotahitiland, inget ont sagt om de spelarna. Själv vill jag dock i första hand se att svensk fotboll förbättras och att Allsvenskan blir en liga att, om inte räkna med så i alla fall, vara medveten om ute i europa. Vägen dit tror jag går genom att utveckla svenska fotbollsspelare i första hand och att plocka upp talanger från övriga länder i Norden i andra hand. Det är kul att se ett lag som vill spela en anfallsglad fotboll och göra det med framtidens stjärnor inte med dåtidens, vissa allsvenska lag väljer att hellre spela med en 30 åring som de vet håller än att plocka in ett löfte som är 17-18 år.

Aja orkar inte kommentera det ytterligare. Hur som helst har i alla fall Blåvitt värvat en U21-landslagsback fårn Finland och en U21-landslagsmittfältare från Island. Vet inte för vilka pengar men de båda verkar lovande.

onsdag 22 juli 2009

Nattinlägg: Allmänt sportsnack

Korta notiser:

* Zlatan och Etóo byter klubb och Inter får lite extra prengar emellan. En bra deal av Barcelona men en fantastisk deal av Inter. Nu får Zlatan möjligheten att spela i väldens bästa anfallslag och kan bevisa om han är en av de allra bästa i hela världen eller om han bara är en "vanlig" stjärna.

* Visserligen sent men att Öhlund värvades till Tampa Bay är ett mycket smart drag av en klubb som haft lite upp och ner på tidigare insatser på och av isen. Öhlund är självfallet tänkt som en mentor åt talangen Hedman, att vi får se dem tillsammans större delen av säsongen borde vara självklart. Är onekligen lite nyfiken på detta, ska bli intressant att se hur det går.

* Växjö Lakers lyckades knyta till sig Steve Saviano som tidigare spelat för klubben tack vare dubbelt medborgarskap. Ryktet säger att detta kan vara en av de bättre spelarna i Allsvenskan (i alla fall om man inte räknar med "vi ger elitserielöner till alla som spelat en elitseriematch"-lagen). Det ska bli mycket intressant att följa Lakers på nära håll i år, kanske blir det ett årskort ändå.

torsdag 16 juli 2009

Kort inlägg: Chicago gungar

Om jag inte minns fel så kommenterade jag det konstiga i att ge Hossa ett 12årskontrakt i Chicago. Nu kommer ytterligar uppgifter på att det finns problem inom organisationen. Visserligen kanske Havlat som artikeln handlar om inte är opartisk men det är onekligen intressant att höra om. Läs och begrunda:

http://www.svenskafans.com/nhl/artikel.asp?id=305285

Även IPS pratar löst om saken i en artikel men eftersom jag inte kan ge er hela återkommer jag med en kortvariant av artikeln senare i veckan.

Är det någon som vet mer om detta, dvs alla som gjort research, så får ni gärna skriva om det hela i kommentarerna.

Måste kommentera:
Kan inte låta bli att glädjas åt att att Färjestad tappar sin lagkapten. Visst var han överskattad och visst var han ingen vidare kapten men oavsett vilket så är det en försvagning av Färjestad vilket är bra för mitt lag. För övrig är det bara jag som drar paralleller mellan just Wallin och Richards i Flyers? Överskattade är inte det enda som jag tycker är gemensamt... kanske har jag bara lite vätskebrist och behöver äta dock;)

onsdag 15 juli 2009

Krönika: Genomgång av händelser under Silly Season

Jag fick möjligheten att på svenskafans.com HV-sektion publicera min tidigare skrivna krönika. Jag passade då på att skriva om den en aning så här kommer den i en ny version för alla som inte läst eller som vill läsa igen.

Årets silly season har ur HV-ögon varit relativt händelselös och på gränsen till tråkig. Anledningen till det stavas naturligtvis förlängda kontrakt, något som innebär mindre nya spelare till klubben och därmed mindre rykten. Trist för en annan sillyälskare men kanon för föreningen rent sportsligt. Detta har hänt:

Följande spelare lämnar skutan:
Kim Staal - återvänder till Danmark
Kamil Piros – fick kontrakt med en klubb i Finland
Mikko Louma - fick sitt KHL kontrakt efter många om och men
Nick Angell - Ersätter Ward i Frankfurt (kanske inte rent spelmässigt dock)
Jan Hrdina – Skadeproblem gör det osäkert huruvida det blir mer hockey

Egentligen var det inga överraskningar här, Louma var visserligen ganska bra men i alla fall i mina ögon aningen ojämn och på gränsen till överskattad. En förhoppning från min sida är att Hrdinas skada ska ge med sig och att han kan komma in i mitten av säsongen och ge en extra boost i truppen.

Följande spelare har förlängt sina kontrakt:
Per Gustafsson - 1 år
Andreas Andersson - 1 år
Nichlas Torp - 2 år
Simon Önnerud - 2 år
David Ullström - 2 år
Johan Björk - 2 år
Johan Lindström - 2 år
Teemu Laine - 2 år
Kris Beech - 2 år
Mattias Tedenby - 2 år

Pelle och Andreas Andersson är fantastiska lagspelare och kommer båda gå in och göra sitt jobb. Torp, Önnerud och Ullström är alla potentiella stjärnor i framtidens elitserie och får förhoppningsvis möjligheten att utvecklas vidare under två år. Däremot ställer jag mig en aning frågande till förlängningen av Björk och Lindströms kontrakt, Björk var förvisso bra och är troligen ganska billig i drift. Men hur är det med Lindströms plats i laget egentligen? Jag återkommer till dessa senare.

Att både Beech och Laine förlängde var mer än man vågade hoppas på. Beech trivdes ju väl i föreningen så det var kanske mer väntat men Laine kändes som att han var på väg bort. Oavsett vilket är det mycket trevligt att få ha dem kvar. Tedenby slog igenom ordentligt förra säsongen och hade det inte varit för att kedjan Tedenby – Falk – Melin var så lysande ihop hade han kanske aspirerat på en plats i toppkedjorna.

Följande spelare har värvats:
Lance Ward - 2 år
Per Ledin - 6 år
Oscar Sundh - 1 år

Jag måste säga att det känns underbart att min personlige favorit Per Ledin skrev på för oss. Visst ifrågasätter man kanske kontraktslängden men med Ledins spelstil bör han inte ha några problem att tillföra mycket även i slutet av karriären. Stillman lyckades även med en rejäl breddning av truppen i form av Oscar Sundh. Att Ward kommer tillbaka gör mig en aning splittrad han är underbar som person men hans attityd kan lika gärna vara till stor skada som nytta. Jag hoppas att han helt enkelt höjt sig en nivå från tidigare år när det gäller tålamod och teknik, men att han för den skull inte sluta vara en tuff spelare framför eget mål.

Detta ger oss följande potentiella laguppställning:

Liv
Andersson

Petrasek - Pusitola
Grillfors - Ward
Gustafsson - Björk
Torp

Thörnberg - Davidsson - Voutilainen
Laine - Beech - Ledin
Tedenby - Falk - Melin
Lindström - Ullström - Sundh
Önnerud

I stort sätt är det bara att konstatera att det är troligtvis den starkaste trupp HV någonsin haft (i alla fall på forwardssidan) även om det kanske inte är den mest kompletta. Det saknas en förstaback som kan styra PP, något som är ett måste att värva i min mening. Jag räknar iskallt med att Stillman löser det behovet. I övrigt kan truppen luta sig tillbaka mot tre tunga och redan fungerande kedjor och en mycket lovande fjärdekedja. Truppen har även mycket goda backar i egen zon något som känns tryggt.

Problemet som jag ser det är att Stillman valt att lägga lite för mycket krut på den defensiva aspekten på backsidan. Jag säger inte att jag inte vill ha backar som är kompetenta i egen zon men i dagens trupp är det egentligen bara Puistola som är riktigt vass offensivt. Petrasek kan visserligen skjuta men är inget passningsgeni, vad kommer efter dessa Grillfors? Gustafsson? Här ifrågasätter jag förlängningen av Björks kontrakt, borde man inte satsat pengarna på en offensiv kraft? Jag har full förståelse för att man vill ha en bred trupp men hur går det ihop med ekonomin och ska man låta Torp sitta på bänken till förmån för Björk? Det finns ju ett behov av en PP back varför lägga pengarna på en back som inte kommer aspirera på en plats i PP. Det finns några frågetecken här som måste rätas ut, kanske visar det sig hur tanken är redan under försäsongen. Om rätt PP back kommer in, vilket jag hoppas, så ser dem milt uttryckt riktigt bra ut.

Jag undrar också vad Lindström och Sundh kostar i lön, om det har en bit under medellönen i elitserien (vilket jag inte tror för en sekund) då är de båda stora fynd. Men jag gissar dessvärre att de har en hygglig lön och då känns det väl dyrt att ha dem i fjärdekedjan... Kanske resonerar dock Stillman efter tidigare års perioder av skadeproblem att det är viktigt med en bred trupp. Underbart säger jag om man har råd med det men vad känner, främst, herrar Sundh och Lindström om att inte vara tilltänkta för någon av de tre främsta kedjorna? Kanske bara spela lite över tio minuter per match... Ska man dessutom tvingas låna ut de egna produkterna Ullström och Önnerud för att de ska få speltid? Jag känner en viss oro för faktorn utanför isen här... väl på isen har vi som sagt en fruktansvärt bra forwarduppställning!

Vi har nu också passerat det magiska datumet 1 juli och de stora stjärnorna i NHL har skrivit sina kontrakt. Nu får vi se vilka potentiella PP-backar som kan vara på marknaden, ett namn som nämns är tidigare HV spelaren Anders Eriksson. Just Anders Eriksson är jag osäker på, mitt minne placerar inte honom som en Åkermantyp i PP direkt, men samtidigt har han i år gjort 49 poäng på 64 matcher i AHL, visserligen är 45 av dessa assist. Om Stillman inte hittar bättre alternativ samt om Eriksson är villig att inte ta en topplön så kan det vara intressant. Vi får hoppas på det bästa och lita på Stillmans kompetens!

Sammantaget går vi en mycket intressant säsong till mötes och det ska bli intressant att se vart Ledin placeras i formationerna. Om kedjorna ser ut som jag gissar ovan kan det bli grymt kul att se Ledins kedja.

tisdag 14 juli 2009

Mycket har hänt

Sanning att säga har det hänt mycket sedan jag senast skrev. Var ska vi då börja? Vi börjar med lite allmänt sportprat.

Händelser värda att nämna:

*Sverige skördade under ungdomsVM i friidrott framgångar. Mycket kul att höra för en gammal friidrottare. Extra roligt och väl värt att notera är att vi tog en dubbelseger i det kvinnliga stavhoppet. Jaha tänker du men ärligt talat, i vilken annan idrott har vi de två bästa utövarna i världen? Klart värt att notera.

*Blivande landslagsbacken (ännu har han inte startat i någon viktigare landskamp) Mattias Bjärsmyr är äntligen klar för en ny klubb, det blir i Atenklubben Panathinaikos (pinsamt nog var jag tvungen att klistra in namnet för att få det rätt). Övergångssumman är okänd men jag hoppas att han inte släpptes för under 5 miljoner kr, alternativ en saftig övergångsklausul.

Värt att notera i NHL:
* Både Gustafsson och Wallin skrev på för Toronto. Känslan är att en ombyggnation har börjat, det som saknas är riktigt vassa offensiva krafter. Men det kommer kanske under säsongen. Eller varför inte sno Tanguay som förra året spelade hos rivalen Toronto? Han kunde tänkas vara en del i ett nybygge.

* Ett annat lag som bygger om från grunden är just Montreal. De har signerat dyra spelare till höger och vänster och ser faktiskt ut att kunna bli en riktig utmanare. Det som saknas är en offensiv back av hög kvalité. Det kan dock bli en rejäl flopp om de börjar få panik i början av säsongen efter vad, vi kan nog räkna med det, en tung inledning. Får laget bara spela ihop sig kan de bli en contender på riktigt.

* Rangers lyckas dumpa av en hög lön för att i nästa stund dra på sig en annan. De dumpar Gomez till Montreal för att i nästa stund skriva femårskontrakt för 7,5M$ med Gaborik. Visst är det klasskillnad men hallå! Därefter går de och skriver ett treårskontrakt med Kotalik värt 3M$/år vilket är helt horribelt. Hans värde var snarare runt 2M$.

* Bröderna Sedin skrev till sist på ett nytt kontrakt med Vancouver värt 6,1M$, hade hoppats på Toronto där men om de får spela med Samuelsson som skrev på kan det kanske bli lite extra spännande.

* Ett annat lag som måste fått totalt hjärnsläpp är Chicago och skrev kontrakt över 12 år med Hossa. Visserligen till 5,2M$ som är helt okej men pratar om en spelare som redan är 30 år gammal. Att de dessutom har stjärnor som Kane, Toews, Keith vilkas kontrakt går ut nästa säsong gör saken än mer förvirrat. Det kan bli tuffta att få in alla dessa spelare under taket... om det nu blir så är det en fantastisk bedrift (på ett negativt sätt) att lyckas splittra ett av NHL:s mest talangfulla lag. Nåja vi får väl se.

* Flyers gör allt för att bli hatlag nr 1 i NHL, sineringen av Pronger är visserligen pinsam då de missförstått det här med lönetaket. Vi pratar alltså om folk som ska vara proffs på det här med spelarsigneringar och dessutom skriver de kontrakt över 7 år för en 34 årig back som är på väg utför. Kan inte låta bli att hoppas att det går rejält åt skogen. Vidare signerar de även en spelare som sägs vara mindre bekväm Ian Laperriere. Kort och gott kommer jag le varje gång Flyers åker på stryk.

Hänt i Pittsburgh:
Var ska man börja...
* Pittsburgh förlängde kontraktet med Guerin, har kanske nämnts här men värt att nämna igen, ett kontrakt för en säsong till 2M$ är ett fynd och vi kan hoppas att förstakedjan fortsätter utvecklas.

* Efter långa funderingar valde Fedotenko att skriva på nytt kontrakt, gissningsvis var buden inte så bra som man hade hoppats på. Fedotenko skrev därför på för en säsong till och till budgetpriset 1,8M$, kan vi se en trend i Pittsburgh?

* Scuderi behövde också lång betänketid men i det fallet var det mer eller mindre klart att han skulle försvinna. Han fick ett fyraårskontrakt till 3,4M$ och det är han väl värd. Egentligen är det ett överpris för hans begränsade kvalitéer men det är vi glada för Scuderis skull att inte LA förstod.

*Hal Gill får ett kontrakt över två år till samma lön som han tidigare hade med Montreal. Överpris om något men det kan vi skratta åt när Malkin och Crosby åker i cirklar runt honom.

*Efter att Scuderi lämnat Pittsburgh var det enligt uppgift Jay McKee som stod högst på önskelistan. De lyckades inte bara signera honom utan gjorde så till budgetpriset 0,8M$ vilket är åtminstånde 1,5M$ under marknadsvärdet. Andelningen stavas att han vill vinna och att han redan får pengar från sin tidigare klubb som hade köpt ut hans tjänster. McKee blir ett ypperligt komplement till Goligoski som ju stundtals har lite problem i egen zon.

* Talbot tvingades till operation och missar 1-2 månader av säsongen. Mitt förslag, eftersom vi inte verkar bli av med Dupuis som jag hade hoppats, är följande laguppställning:

Kuntiz - Crosby - Guerin
Fedotenko - Malkin - Kennedy
Cooke - Staal - Dupuis
Adams - Rupp - Godard

Orpik - Gonchar
Eaton - Letang
Goligoski - McKee

Fluery

Det kommer med största sannolikhet komma in en veteranmålvakt (förhoppningsvis på tvåvägskontrakt) som får slåss med Curry om andraspaden. För övrigt gissar jag att det även kommer komma in rentals liknande Guerin under slutet av säsongen om tillfälle ges.

Jag ska försöka att återkomma lite mer regelbundet kommande veckor.

fredag 3 juli 2009

Blandad kompott

Eftersom jag valt att inte beröra mitt privatliv i bloggen kommenterar jag inte närmare varför det dröjt med inläggen. Jag har dock hela tiden haft koll på marknaden. Det har onekligen hänt saker och för att kommentera saker kort:

Gill lämnar - han fick ett lite dyrare kontrakt än han förtjänar men är väl kanske förtjänt av det. Montreal har dock varit den stora spelaren på årets marknad... frågan är om det håller eller brakar samman. De öppnade ju upp och gav Rangers chansen att väva i och med att man tog över Gomez galna monsterkontrakt. I det läget sjönk Montreal rejält i mina ögont.

Scuderi lämnar - fick ett välförtjänt kontrakt i en klubb som vi sällan kommer möta. Är besviken att inte få se honom nästa år men ingen spelare som jag känner till förtjänar mer att tjäna lite extra pengar.

Adams stannar - Adams fick ett tvårskontrakt till en billig penning. Bra för oss och skönt för honom att få vara kvar i samma klubb två år, det är inte alla av hans rang som får. Mycket bra signering.

Guerin stannar - Vet inte exakt hur det ligger till men kontraktet gäller en säsong för 2M$, vissa hävdar att det ligger en bonus på upp till 0,85M$ men det är inte bekräftat. Bonusen ska i så fall ligga för i princip ouppnåeliga mål. Ryktet säger att Shero gav ett bud varpå Guerin gav ett annat... lägre bud! Vet inte om det stämmer men i så fall är det stort av en 39åring att (sett till förra året) halvera sin lön för att få stanna och för att ge Pittsburgh chans att signera bättre spelare.

Rupp skriver på - Vet inget om honom annat än att han är stor.

Fedotenko funderar - han har inte bestämmt sig men det står mellan Pittsburh och två klubbar till. Så länge han har under 2,5M$ är jag intresserad i annat fall kan han gå någon annanstans.

Zigo ryktas lämna - känns jäkligt trist. Gillade verkligen honom det lilla han fick spela innan skadan! Hade mer än gärna sett honom vara kvar till typ 0,75M$

Andra intressanta rykten:

* Ryktet går att Rupp signerats för att vi ska kunna dumpa lön. En trade till Calgary av Dupuis och Godard är tydligen aktuell. Jag vill inte tappa Godard med tanke på vilken elak divisionvi ligger i. Ser hellre att man skickar bort Eaton som det även ryktats om.

* Kotalik ryktas ha visat intresse att gå till Pittsburgh. Ser hellre att man signerar honom för lite under 2M$ än att behålla en för dyr Fedotenko.

* Lösa rykten pratar även om at Beauchemin har visat intresse för Pittsburh men han måste gå ner ordentligt i lön.

* Det nämns många olika namn för vem som ersätter Scuderi. Min förhoppning är att Eaton skickas och att vi behåller Boucher och signerar någon som är något dyrare också. Exempelvis just Beauchemin eller kanske Boynton som det även ryktas om

* Kovalev sägs ha börjat få mindre alternativ i och med att Montreal redan värvat sina stora namn. Kan Sir Mario kanske få honom att gå med på lägre lön? Shero är tydligen tveksamt intresserad men Kovalev borde ju vara sugen på att spela med Malkin eller Crosby. Det är ett långskott men det kan gå hem.

* Svenske Samuelsson hörs det inga rykten om alls, men han ryktas söka ett kontrakt över flera säsonger... kanske kan gå hyggligt billigt. Ett reservalternativ i mina ögon.

Återkommer när jag får tid över med annan och mer fakta.