tisdag 14 juli 2009

Mycket har hänt

Sanning att säga har det hänt mycket sedan jag senast skrev. Var ska vi då börja? Vi börjar med lite allmänt sportprat.

Händelser värda att nämna:

*Sverige skördade under ungdomsVM i friidrott framgångar. Mycket kul att höra för en gammal friidrottare. Extra roligt och väl värt att notera är att vi tog en dubbelseger i det kvinnliga stavhoppet. Jaha tänker du men ärligt talat, i vilken annan idrott har vi de två bästa utövarna i världen? Klart värt att notera.

*Blivande landslagsbacken (ännu har han inte startat i någon viktigare landskamp) Mattias Bjärsmyr är äntligen klar för en ny klubb, det blir i Atenklubben Panathinaikos (pinsamt nog var jag tvungen att klistra in namnet för att få det rätt). Övergångssumman är okänd men jag hoppas att han inte släpptes för under 5 miljoner kr, alternativ en saftig övergångsklausul.

Värt att notera i NHL:
* Både Gustafsson och Wallin skrev på för Toronto. Känslan är att en ombyggnation har börjat, det som saknas är riktigt vassa offensiva krafter. Men det kommer kanske under säsongen. Eller varför inte sno Tanguay som förra året spelade hos rivalen Toronto? Han kunde tänkas vara en del i ett nybygge.

* Ett annat lag som bygger om från grunden är just Montreal. De har signerat dyra spelare till höger och vänster och ser faktiskt ut att kunna bli en riktig utmanare. Det som saknas är en offensiv back av hög kvalité. Det kan dock bli en rejäl flopp om de börjar få panik i början av säsongen efter vad, vi kan nog räkna med det, en tung inledning. Får laget bara spela ihop sig kan de bli en contender på riktigt.

* Rangers lyckas dumpa av en hög lön för att i nästa stund dra på sig en annan. De dumpar Gomez till Montreal för att i nästa stund skriva femårskontrakt för 7,5M$ med Gaborik. Visst är det klasskillnad men hallå! Därefter går de och skriver ett treårskontrakt med Kotalik värt 3M$/år vilket är helt horribelt. Hans värde var snarare runt 2M$.

* Bröderna Sedin skrev till sist på ett nytt kontrakt med Vancouver värt 6,1M$, hade hoppats på Toronto där men om de får spela med Samuelsson som skrev på kan det kanske bli lite extra spännande.

* Ett annat lag som måste fått totalt hjärnsläpp är Chicago och skrev kontrakt över 12 år med Hossa. Visserligen till 5,2M$ som är helt okej men pratar om en spelare som redan är 30 år gammal. Att de dessutom har stjärnor som Kane, Toews, Keith vilkas kontrakt går ut nästa säsong gör saken än mer förvirrat. Det kan bli tuffta att få in alla dessa spelare under taket... om det nu blir så är det en fantastisk bedrift (på ett negativt sätt) att lyckas splittra ett av NHL:s mest talangfulla lag. Nåja vi får väl se.

* Flyers gör allt för att bli hatlag nr 1 i NHL, sineringen av Pronger är visserligen pinsam då de missförstått det här med lönetaket. Vi pratar alltså om folk som ska vara proffs på det här med spelarsigneringar och dessutom skriver de kontrakt över 7 år för en 34 årig back som är på väg utför. Kan inte låta bli att hoppas att det går rejält åt skogen. Vidare signerar de även en spelare som sägs vara mindre bekväm Ian Laperriere. Kort och gott kommer jag le varje gång Flyers åker på stryk.

Hänt i Pittsburgh:
Var ska man börja...
* Pittsburgh förlängde kontraktet med Guerin, har kanske nämnts här men värt att nämna igen, ett kontrakt för en säsong till 2M$ är ett fynd och vi kan hoppas att förstakedjan fortsätter utvecklas.

* Efter långa funderingar valde Fedotenko att skriva på nytt kontrakt, gissningsvis var buden inte så bra som man hade hoppats på. Fedotenko skrev därför på för en säsong till och till budgetpriset 1,8M$, kan vi se en trend i Pittsburgh?

* Scuderi behövde också lång betänketid men i det fallet var det mer eller mindre klart att han skulle försvinna. Han fick ett fyraårskontrakt till 3,4M$ och det är han väl värd. Egentligen är det ett överpris för hans begränsade kvalitéer men det är vi glada för Scuderis skull att inte LA förstod.

*Hal Gill får ett kontrakt över två år till samma lön som han tidigare hade med Montreal. Överpris om något men det kan vi skratta åt när Malkin och Crosby åker i cirklar runt honom.

*Efter att Scuderi lämnat Pittsburgh var det enligt uppgift Jay McKee som stod högst på önskelistan. De lyckades inte bara signera honom utan gjorde så till budgetpriset 0,8M$ vilket är åtminstånde 1,5M$ under marknadsvärdet. Andelningen stavas att han vill vinna och att han redan får pengar från sin tidigare klubb som hade köpt ut hans tjänster. McKee blir ett ypperligt komplement till Goligoski som ju stundtals har lite problem i egen zon.

* Talbot tvingades till operation och missar 1-2 månader av säsongen. Mitt förslag, eftersom vi inte verkar bli av med Dupuis som jag hade hoppats, är följande laguppställning:

Kuntiz - Crosby - Guerin
Fedotenko - Malkin - Kennedy
Cooke - Staal - Dupuis
Adams - Rupp - Godard

Orpik - Gonchar
Eaton - Letang
Goligoski - McKee

Fluery

Det kommer med största sannolikhet komma in en veteranmålvakt (förhoppningsvis på tvåvägskontrakt) som får slåss med Curry om andraspaden. För övrigt gissar jag att det även kommer komma in rentals liknande Guerin under slutet av säsongen om tillfälle ges.

Jag ska försöka att återkomma lite mer regelbundet kommande veckor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar