söndag 30 augusti 2009

Finnkampsseger

Då var det klart, Sverige vinner alla fyra kamperna det var länge sen det hände! Framför allt är det herrarna som ska ha en eloge som vinner trots att de på pappret borde förlora med 30-40p.

Agaton kommenterar vecka 34

Det har hänt både det enda och det andra men jag känner inte att det finns något som jag inte redan har kommenterat. Nej det blir helt enkelt ingen längre krönika den här gången. Trist men jag lägger mig i vila och laddar för en ordentlig tvåveckorskrönika om två veckor istället.

Nästa helg kommer jag vara på resande fot och har helt enkelt inte möjlighet att skriva då. Håll ut så kommer det kanske lite krönikor i veckorna istälet.

Finnkampen

Delar av kvällen har tillbringats framför TV och finnkampen. Jag vet inte om jag har så mycket notera från tävlingarna

Det var en fröjd för ögat, på alla sätt, att se Moa Hjelmer född 1990 vinna både 200m och 400m. Hennes löpning går bara att beskriva som vacker nästan sensuellt effektiv. - Och ja jag vet att det ser illa ut att prata i sånna termer men det skiter jag i, det här är min blogg och jag ger beröm som jag vill. - De andra löparna såg ut som stela fotbollsspelare (eller något sånt) i jämförelse när hon kom in på upploppet på 200m, det värmde i hjärtat för en gammal friidrottare kan jag säga. (samtidigt som man såklart blir avundsjuk på att vissa får ha ett så vackert och naturligt löpsteg)

Linus Törnblad gjorde sitt jobb men inte mycket mer. Jag har aldrig gillat honom riktigt även om jag inte pratat med honom på tävlingar så har han alltid gett ett arogant och själupptaget intryck på mig. (och ja jag gör det igen, jag kritiserar precis som jag vill gillar du inte det så kom gärna med en kommentar och din åsikt.)

Robert Melin som stötte kula hade satt på sig någon typ av tokigt tomteskägg, eller också har han väldigt dålig smak. Jag sa det när jag såg det och jag säger det igen, killen väger 20-30kg för lite för ett sånt skögg, och har för välvårdad frisyr på huvudet. I övrigt är det riktigt kul att se att Robban stöter över 17m och även om det inte var hans bästa tävlig så såg det helt bra ut. För de som undrar kan jag bara intyga att Robban är en riktigt trevlig "prick" kan skriva det av egen erfarenhet.

Störrst beröm ska finländska Saara Skyttä på 3000m hinder ha som tog sig runt hela sista varvet med en stukad fot. Det är riktig sisu att ta sig runt och riskera så oerhört mycket med en stukad fot. Jag hoppas verkligen att alla hennes lagkamrater ger henne ett ordentligt tack och att landslagsledningen visar sin uppskattning på något sätt. Det tyder på oerhörd karraktär att trotsa smärtorna och förnuftet för att stötta laget.

lördag 29 augusti 2009

Minikrönika: Tanguay klar för Tampa

Jag vet inte om det är helt klar men jag gissar att det är mycket nära om inte annat. Detta leder mig osökt in på att titta närmare på Tampas potentiella laguppställning. Om jag tar mig friheten att möblera lite i förstaformationerna så kan de kanske se ut så här:

Tanguay - Lecavalier - St. Louis
Malone - Stamkos - Halpern

samt de tre backparen

Öhlund - Hedman
Meszaros - Walker
Ranger - Foster

Jag tycker att det ser ganska vasst ut men det är just frågan vem som är sjätte länken i de första två kedjorna, kanske han Halpern ta den. En annan fundering är om man kan få två mer jämna ledjor och då utnyttja Stamkos talang bättre genom att byta plats på Halpern och St. Louis. Jag säger inte att Tampa har något med toppstriden att göra i år men jag tror att de kanske har något på gång och om bara saker sköts bra vid sidan om isen så kanske de kan få spela slutspel i år.

Det är sånt här jag funderar lite extra på efter ett (eller några) glas vin och fritt fantiserande i samband med nyheter om övergångar.

För övrigt kan jag säga att jag faktiskt inte ens tänkte så mycket på att säsongsdebuten är nära i antågande men när jag började tänka på de sena nätterna och spänningen att få se Pittsburgh lira gudomlig hockey... då börjar pulsen komma och helt plötsligt längtar jag till säsongens första match.

fredag 28 augusti 2009

Minikrönika: Foppa tillbaka... igen

Hur många gånger har vi läst att Foppa är tillbaka? Hur många gånger har han verkligen spelat mer än 5-10 matcher?

Nu är han tillbaka, igen, och den här gången är det för spel i träningsmatcher med MODO. Men, och det finns ett men, den här gången kan det vara annorlunda (observara kan). Den här gången ställs han direkt in i förstakedjen i MODO, hade han gjort det om han inte var frisk? Han säger också själv att det känns bra utan att tala om någon framtid, Foppa är väl mediatränad och vet vad man ska säga för att inte väcka för stora förhoppningar. Bedömmare som sett honom träna säger att det ser mycket bra ut.

Jag säger varken bu eller bä men oavsett vilket vore det väldigt kul för svensk hockey om Foppa kunde få en hel säsong frisk och pigg. Att lägga av efter så mycket skadeproblem skulle göra att man mest minns just det, hans skador. För MODO vore det naturligtvis guld värt i ett annars aningen blekt och tveksamt lag men frågan är om han inte siktar högre om han nu är frisk? Colorado skulle jubla av glädje för en spelare som Foppa att "luta sig mot". Jag hoppas att Foppa kommer tillbaka och får göra en sista säsong samt ett OS, men jag hoppas också att det blir på andra sidan atlanten i så fall.

tisdag 25 augusti 2009

Nyhetssummering: Sport snack under dagen

Chippen petas ur lagerbäcks trupp mot Ungern. Inte en dag för tidigt i min mening, för varje god insats han gjort på planen har han gjort 20 loja insatser. Chippen är ingen stjärna och kanske skulle han vara bra ia Allsvenskan men mycket mer är det inte i dagsläget.

Andreas Falk är uttagen i hockeylandslaget. Härligt att se att han får uppskattning för det fina spel han har stått för de senaste säsongerna. Andreas Falk är troligtvis elitseriens nest underskattade tredjecenter och kanske och den bästa också. Att han får göra debut i Tre Kronor hoppas jag som HV fan gör att han kommer vara ännu mer inspirerad under säsongen.

Daniel Hento Henriksson tränar för närvarande med Luleå, ett Luleå där Mattias Modig brutit fingret. Hento vill gärna spela för sin gamla klubb och Luleå behöver en stabil målvakt, därmed borde saken vara klar. Men Luleå tvekar och det är troligen pengarna och förstroende för Modig som spelar in. Själv är jag inte överförtjust i Hento men han har fått mer skit än han förtjänar i media. Om ni frågar mig så är jag inte säker på att jag hade valt Modig före Hento även om det är troligt.

I HV71 har man haft besök av tidigare HV-spelarena, numera NHL stjärnor, Johan Franzen och Niklas Hjalmarsson. Franzen har väl varit i mindre skala men i båda fall är det glädjande att se att HV håller kontakten med gamla spelare för det fall att de en dag vill komma tillbaka.

Tidigare Elitseriespelaren Erkki Laine är död i en drunkningsolycka. Jag har ingen koll på honom men beklagar naturligtvis förlusten för de anhöriga och de fans som uppskattat honom.

MODOs nyförvärv Tomas Mojzis har hamnat i slagsmål på träningen, förmodligen handlar det om lite hårda ord och en knuff. Jag skulle inte dra för stora växlar av det hela utan ser det som en mediaskapad konflikt. Det jag vill komma till är att jag tror att det här kan vara ett utmärkt nyförvärv. Ja okej jag erkänner att jag inte har sett honom spela eller har någon större inblick i Mojzis men jag vet att hans namn diskuterats bland Pittsburghfans i olika sammanhang som ett potentiellt nyförvärv. Att det bara är diskussioner är jag medveten om men likväl är det värt at notera att hans namn nämnts, jag tvivlar på att det skulle gjort det om han var en pajas. Det slutar väl med att jag är pajasen men jag tror att han kan bli ett kanonnyförvärv. Så, där var det sagt häng mig inte när jag har fel men lite lätt mobbing kan vara på sin plats.

Över huvudtaget tycker jag ni läsare är för tysta, tyck till om det jag skriver. Ni kan till och med vara anonyma. Men alla kommentarer är bra även om jag såklart hoppas att negeativ kritik kommer med någon form av förklaring.

För övrigt ska jag se damernas fotboll om den sänds på någon kanal. Dock blir det parallellt med diverse andra aktiviteter. Det jag syftar på är nämligen poker. Vilket för mig in på veckans fråga: Ska jag skriva även om poker? Jag ska försöka lägga upp en frågespalt udner kvällen.

söndag 23 augusti 2009

Agaton kommenterar vecka 34

Var börjar vi den här veckan? Eftersom TV:n står på med FriidrottsVM när jag skriver det här så känns fiidrotten som en bra början. Följande har Agaton funderat över gällande friidrotts VM i Berlin.

* Usain Bolt - är han ren? Jag tror och hoppas att så är fallet. Mycket talar för det då hans kropp är uppbyggd ultimat för att springa springersträckor från 100-400m. 60m är han aningen för lång för att bli riktigt vass på, en annan sak som talar till Bolts fördel är att han, efter vad media uppgett, under hela sin uppväxt presterat tider av det mindre mänskliga slaget. För just nu så står Bolt i en klass klart för sig själv.

Det finns ingen som är riktigt nära och i min fantasi undrar jag vilka tider han och Johnson hade presterat på 200m om de fått springa mot varandra. Känslan är också att Bolt har vad som krävs för att även dominera på 400m, jag vet inte hur hans uthållighet ser ut idag men om han har viljan och ger det en försäsong kan han mycket väl komma ner mot Johnsons tider. Som sagt det hade varit kul om de hade fått möta varandra för de är i en dimension för sig själva.

* En av de grenar jag själv varit aktiv i hade en fantastisk final. Herrarnas kula var otroligt kul (ja jag vet billigt) att se, den bästa kulfinalen sen innan jag föddes typ. Skillnaden är dock att i årets final är inte alla deltagarna personer som badat i östblockets dopinghav. Ja jag vet det kan finnas någon som är dopad nu också men sannolikheten är lika stor som att någon var ren på den tiden. Möjligheterna att pumpa sig fulla med ryssfemor osv är inte heller lika stora idag. Sen är det klart att det finns pajasar, Erica Johansson, som verkligen inte förstår sig på eller vill erkänna vilka stora (nej jag menar inte kroppshydda) idrottsmän även kastarna är...

* Skämmes ta mej f*n Erica Johansson, att du får kalla dig friidrottsexpert är ett skämt. Och missförstå mig rätt det är helt och hållet Ericas engagemang och kunnighet jag ifrågasätter inte helles personlighet. Det finns även andra föredetta stjärnor som sitter och tycker saker men jag kan inte peka direkt på så uppenbara okunnigheter där och väljer att lämna dem anonyma. (Och för dem som undrar kan jag informera om jag jag varit aktiv som tränare i friidrott men framför allt på banan inom många grenar så jag vet när någon pratar trams.)

* Min favoritgren fick också en riktigt intressant final. Diskusen har två stora giganter Alekna och Kanter var båda stora favoriter till de två första placeringarna. Men istället var det startfältets yngsta kastare(?) som klev fram och lyftes av hemmapubliken. Riktigt kul att se hans sprudlande glädje.

* Borde kanske kommentera svenskarnas insats men ser inte att det finns så mycket att säga där just nu. Svensk friidrott är i motgång och vi kan bara hoppas att det kommer in nya talanger som tar sig hela vägen in i världseliten.

* En lovande insats stod i alla fall Niklas Wiberg för i mångkampen, Niklas är ett oerhört löfte något jag kan intyga av egen erfarenhet efter att ha tävlat en hel del mot honom (om än inte i mångkamp just). Han har siktet inställt på London 2012 och kanske kanske kanske kan vi få se en fin utveckling tills dess.

* Den häxjakt som pågick runt den kvinnliga 800m löparen Semenya var rent ut sagt äcklig! Media är pajasar och på det sättet som man förstorat upp det hela gör att man tappar mycket förtroende för dem. (och mitt var redan riktigt lågt). Att ifrågasätta är en sak men den här häxjakten... ush jag hoppas att vi aldrig får se en sån igen.

* Eftersom friidrotten varav varje kväll har jag varken orkat eller hunnit se all. Borde kanske tittat mer men motivationen har inte riktigt funnits där.

Hockey

Vad är värt att notera från Nordic Trophy? Jag har ju inte tittat på matcherna men noterbart är exempelvis:

* Djurgården verkar ha en riktig talang på gång i 18årige forwarden Jacob Josefson som draftades i första rundan och på 20 plats. Hans 5 mål och 2 assist på 5 matcher är onekligen imponerande i ett Djurgården som jag tidigare sågat ganska hårt. Kanske är det deras underdog position som kan ta dem långt i år men jag är fortfarande tveksam.

* HV kommer ha en riktigt vass forwardsupptsällning. Kedjan Tedenby-Falk-Melin har bevarat kemin och Melin verkar gå mot en mycket bra säsong. Den lysande första kedjan är intakt och att andrakedjan med Ledin - Beech - Laine också är vass råder väl ingen tvekan om?

Vad har hänt annars på hockeyfronten...

* ... i dagens aftonbladet pratas det om planerna på en Europaliga. Jag ger mig inte in på en lång förklaring av min åsikt idag det varken hinner eller orkar jag. Jag konstaterar bara att en Europaliga är ett måste för att utveckla svensk hockey ytterligare.

* Washingtonmålvakten Jose Theodores son har avlidit bara 2 månader gammal. Jag vet inte mycket mer än så och vill inte veta men oavsett vilket kommer detta påverka Theodore. Frågan för Washingtons del är om man kan lita på att slutspelets målvaktsgigant Simeon Varlamov verkligen är redo för en hel säsong... eller om man väljer att plocka in en veteranmålvakt som kan vakta kassen pålitligt. Laget ligger redan illa till mot caphiten så i så fall bör det vara tvåvägskontrakt som gäller... kanske kan Weeks eller Denis acceptera det. Költzig och Fernandez som annars är bra alternativ lär inte göra det.

* Jag lovade att läsa på lite om HV:s nye back Janne Niinimaa och har gjort så. Vissa är oroliga över karaktären efter att han varit i bråk med Finlands försbundskapten för några år sedan. Fakta är dock att han gjort en hel del landskamper, han har spelat i NHL (över 700 matcher) och gjort mycket poäng (över 0,4p/match). En del blir oroliga av att han fick rubliken "mitt mål är att hålla sig frisk" i en tidning, ni som vet vad jag tycker om media kan nog räkna ut vad jag tror om det... Jag tror inte att vi ska dra några slutsatser av det alls. Andra undrar över motivationen, tror ni att Davidsson, Petrasek, Ledin och de andra skulle tillåta att någon går på 90%? Nej just det inte jag heller. Att han är bra framåt är alltså ingen tvekan om de frågor vi ställer oss:
Hur är han i egen zon egentligen?
Hur mycket har han kostat?

Jag tror (observera tror) att det här kan bli ett riktigt bra nyförväv. Jag tror inte att han kommer dominerar men jag tror att han kommer göra sitt jobb. Många tyckte att Louma var en fantastisk spelare, jag är inte en av dem. I min mening var visserligen Louma farlig offensiv men han var fumlig med pucken och loj i egen zon. Min förhoppning är at slipp fumlet och få se bestämdhet i egen zon. Att Niinimaa kommer på spela PP och där göra hyggligt med poäng är jag i det närmsta övertygad om.

Tyvärr får erkänna att jag pinsamt nog hade sorterat bort Niinima bland potentiella nyförvärv. Jag scannade så klart marknaden på spelare utan kontakt ansåg jag helt enkelt att han var... ja det är pinsamt... för gammal. Jo man borde ha lärt sig efter att Johan Åkerman fick chansen att ålder inte har någon betydelse men man har väl för mycket tvspel i sig antar jag.


Jag tror jag nöjer mig så för den här veckan. Se följande klipp och fundera över det här med begreppet tur... något som det ibland pratas mycket om i idrottssammanhang:

torsdag 20 augusti 2009

19.19

så lyder det nya väldsrekordet på 200m och Usain Bolt vinner med över en halv sekund. Det finns inte! Jag upprepar det FINNS inte!

Vi får alla som älskar friidrott hoppas att Bolt är ren... jag tror det, jag hoppas det känns så men jag är inte säker. Det skulle döda friidrotten rejält om han inte är ren.

Men nu ska jag glädjas åt att få uppleva en sådan prestation.

För övrigt

Missa inte när Usain Bolt springer 200m idag. Det kan mycket väl bli ett nytt världsrekord och kanske kanske ett lopp under 19sek. Kanske inte troligt men absolut inte omöjligt.

ja ja jag vet...

...det är för mycket smygreklam för en viss sida. Men jag kan helt enkelt inte låta bli när de kommer med så kompetenta inlägg som följande:

http://www.faceoff-factor.com/nhl/3119/its-time-to-desert-the-desert

Det här ser jag som ett relativt objektivt och seriöst inlägg i debatten om Phoenix vara eller inte vara i staden. Min sakkunskap i sig är inte god men den här artikeln/krönikan stärker mina tankar att laget måste flyttas. I min mening måste grunden bestå i ett hockeyintresse i staden och i andra hand starka investerare. En kul idé som väl inte kommer hända är den som placerar laget i Toronto så att vi får ytterligare ett riktigt derby i NHL. Lite spännande onekligen.

I övrigt får jag väl konstatera att Malmö bör gå upp i år. Okej för att HV hade spelat dagen innan men de utklassade i det närmsta tre guldkandidater och fick sen stryk av Malmö. Tänk om Malmöpubliken kunde förstå vilken potential som finns i laget. Okej att ledningen varit tveksam de senaste åren, minst sagt, men jag tror att vi får se Malmö i elitserien nästa år. Och ja det var första förlusten för HV i år... lite tungt är det men men.

tisdag 18 augusti 2009

Nyförvärv och världens bästa idrottsman

I rak motsats till vad jag trodde i min krönika i söndags så värvade HV en ny back avsedd för PP. 34 åriga Janne Niinimaa förstärker HV71, det här är en person med en fin meritlista men med en aning tveksamma sista säsonger. Visst ser allt bra ut på pappret men det har viskats om diverse brister hit och dit. Vissa medier tittar på statistiken och utropar Supervärvning och så vidare, jag är försiktigt tveksam och lovar att läsa på och tycka till mer på söndag.

För de av er som legat i koma och inte kommit i kontakt med omvärlden så har Usain Bolt slagit sitt egna världsrekord på 100m. Jag kände det från första gången jag såg honom och jag står fast vid det: Usain Bolt har den ultimata kroppen för att sprint!

Han är lång men ändå explosiv och han har ett naturligt och fint löpsteg. Jag tror inte det finns någon idrottsman i världen idag som är så perfekt lämpad. Efter att ha sett Bolt springa på 9,58 är jag beredd att tro atthan just nu är världens största och bästa idrottsman. Det roliga är att han har sin starkaste sträcka kvar, 200m är utan tvekan där han kan utnyttja sin snabbhet maximalt. Jag gissar att han kan springa runt 19,00 kanske under i rätt vindförhållanden. Nytt världsrekord får ni troligen se redan i årets final.

söndag 16 augusti 2009

100 unika besökare

Då har man kommit till en milstolpe, om än av det mindre slaget, 100 unika besökare på bloggen. Det vore kul om man kunde få in ännu fler läsare, om ni gillar sidan är det fritt fram att tipsa andra om den. Jag ska försöka komma med fler krönikor på externa sidor för att den vägen locka läsare, men det kommer nog inte igång regelbundet förrän hockeysäsongen är igång.

Är det någon som har några tips på hur jag kan sprida bloggen mer så kom gärna med dem i kommentarsfältet! Rent generellt vore det trevligt om folk kom med kommentarer oftare, det behöver inte alltid vara så mycket men lite feedback är alltid bra!

Oavsett vem du är tack för att du läser här!

Agaton kommenterar vecka 33

Vi värmer upp veckans krönika med lite kortare notiser:

* Den gamle demontränaren Bengan Johansson ryktas vara på väg tillbaka till landslaget på ett eller annat sätt. Med den kunskap han besitter kan det bli mycket bra för svensk handboll... om han får rätt roll... får han fel kan det vara katastrof.

* Michael Schumacher var på gång att göra så kallad blixtcomeback i Formel 1. Det blev inget av det hela då han hade skadat nacken i en motorcykelolycka. Tråkigt för honom, mycket tråkigt för Formel 1 och snudd på katastrof för Ferrari. Det hade varit mycket kul att få se den störste köra igen!

* Filippe Massa som Schumacher skulle ersätta verkar ha hämtat sig okej efter den otäcka skadan. Om han kommer tillbaka som förare är ännu oklart om jag förstår saken rätt men det är faktiskt sekundärt i det här fallet.

* Friidrotts VM pågår för fullt och egentligen kanske jag kunde komma med någon kommentar men jag sparar det till nästa söndag.

Elitserien

* En av veckans övergångar i Elitserien har verkligen rört upp känslor. Mathias Tjärnqvist tackade för sig i Rögle efter säsongen, han ville ha ett NHL kontrakt eller komma till en klubb som har chansen att vinna. Nu har han valt att skriva på för, hör och häpna, Djurgårdens IF. Jag kan mycket väl förstå om Rögle anser att det är hyckleri. Samtidigt ryktas det om att det Tjärnqvist hämtar in 200'000kr/månaden i lön vilket kanske är tveksamt investerade pengar.

* Över huvudtaget så måste man ifrågasätta om Rögle verkligen har ett elitserielag. I en serie på 7 matcher mot säg Växjö Lakers är inte jag säker på att man vinner. Ni får tycka att jag inte är klok men Rögle är verkligen inget elitserielag.... på pappret. Man har ersatt elitseriens bästa back Kenny Jönsson med den grovt överskattade Dominik Granak som troligen lyfter högre lön. Man ersätter Mathias Tjärnqvist och bröderna Abbott med vem då? Eric Beaudoin? Nån okänd kanadensare? Någon okänd fransman? Visst kan de här herrarna vara bra scoutade men ärligt talat. När jag först skrev det där om Rögle mot Lakers var det mer en provokation men ju mer jag tittar på det hela... det vet i fasen alltså jag tror att Rögle skulle få det tufft, och då är inte ens Lakers det lag med bäst trupp i Allsvenskan

* Just Djurgården känns som ett lag som kan bli både topp och flopp. Man väljer att ersätta sina bästa poängplockare Anger och Bremberg med två grovjobbare i just Tjärnqvist och Marcus Nilsson. Hade det inte varit för att man tagit in Hardy Nilsson igen så hade jag varit mycket tveksam, nu är jag bara tveksam. Cred ska dock Djurgården ha för att minst 80% av truppen är från Stockholmsområdet, det är nog bara HV som är i närheten av att ha så många spelare som är från orten eller juniorverksamheten.

* Eftersom jag redan plockat fram stora motorsågen så får den fortsätta kapa lag med fotknölarna. Färjestad hamnade i en allt annat än rolig sits, för dem en anann skrattade, när Wallin skrev på för NHL. Nu har de hittat sin ersättare i en Finländare vid namn Antti Philström. (det här är bara för enkelt) Visst vet jag att just Philström är en duktig hockeyspelare men att han kan ersätta Wallin är ett skämt (det känns konstigt att prata om Wallin i posivita ordalag men men). Vi börjar med att titta på Philström som i mina ögon främst är en ytterforward, jag betvivlar inte att han kan spela center men han känns utan tvivel mer lämpad på kanten. En av anledningarna till det är att han är för liten för centerplats, 180cm och 82kg räcker inte på långa vägar. Om man jämför honom med Wallin så har FBK tappat över 10cm och 10kg, det känns inte som en spelare man lutar sig tillbaka mot när det blåser. Men money talks och vi får säkert se något nyförvärv eller några när det börjat blåsa under säsongen.

* Nästa lag till rakning har jag redan gnällt på men Frölunda verkar inte ha en framtidsplan... eller också har man det och väljer att se människor som handelsvaror. Bara för att men skriver kontrakt betyder det ju inte att man inte kan skicka iväg spelaren när man vill, eller hur?! Hur många spelare vill skriva på för en klubb som gör så... Men visst än är inget klart men när det börjat surras i media så är det ofta igång. Jonas Nordqvist är skadad och ryktas få lämna Frölunda, att laget redan har tre landslagscentrar gör inte precis saken rolig för Nordqvist. Hade jag suttit som sportchef i Brynäs, Luleå eller Rögle hade jag utan tvekan slagit Nordqvist en signal.

* Brynäs är ett lag som jag höjer ett varningens finger för i år. Visst jag kommer nog få äta upp det här men jag tycker utan tvekan att de ser vassare ut än exempelvis Luleå. Skulle BIF få in en spelare som Nordqvist då kan man i bästa fall skrälla sig till semifinal med den truppen. Största hindret är en aningen osäker backsida.

* Åter till sågningarna. Linköping har inga framtidsplaner det är fakta, man vill även göra sig av med Tomas Surovy:s artistkontrakt. Jag hoppas att de inte lyckas och får dras med hans överbetalda lön. Linköping verkar inte ha några ekonomer i föreingen och ingen framtidsplan, de tar dagen som den kommer och hugger på allt oavsett om de behöver spelaren eller ej. Att försöka bygga ett L A G är inte det viktigaste det viktigaste är namnet på spelarens rygg är känt.

* Så till lite roligare saker. HV väljer att vara förnuftiga och plocka in Lance Ward från start och istället för att han ska missa de första 14 omgångarna så lägger man en lite större summa i lön men får tillgång till honom både hela denna och hela nästa säsong. Anledningen har såklart att göra med att artistskatten blir högre efter nyår dvs vinsten mindre på att ha artistkontrakt. Detta är också en klar indikation att det inte kommer in någon PP-back i nuläget. Tungt tungt tycker jag men det är bättre att ha is i magen och avvakta än att värva en till Angell.

* HV har även gjort sina två första matcher. Vi fick se ett i det närmsta fulltaligt HV möta ett Linköping som i det närmsta bara hade en elitseriekedja och gick runt på bara tre kedjor sammanlagt. HV valde att vila Davidsson som kommer slitas hårt under säsongen, vad Linköping höll på med har jag ingen aning om. Min åsikt är att försäsongens matcher är till för att spela ihop laget vilket onkeligen Linköping borde utnyttja. Bland de namnkunniga spelare som saknas har vi: Fernholm, Pihl, Hlinka, Hlavac, Emvall, Sourovy.
Och ja jag vet att vet är aritistkontrakt och skador som sätter en del stopp men likväl, är det här verkligen en bra start på säsongen? Matchen startade visserligen lovande med 2-0 men sen vaknade HV och körde över Linköping till 5-2. Ingenting att skryta om precis men likväl är det bra att starta med en seger.

Andra matchen var mot ett Färjestad som i alla fall ville spela ihop laget. De hade åtminstånde fyra kedjor. Vad som sen gick snett för FBK vet jag inte men matchen slutar 6-0 till HV...

Noterbart från de första matcherna:

* Min gissning om kedjeformationer verkar falla rätt ut:

Thörnberg - Davidsson - Voutilainen
Ledin - Beech - Laine
Melin - Falk - Tedenby
Sundh - Önerud - Lindström

* Beech kommer till truppen först i oktober pga de artistkontrakt han hade förra året. Efter oktober kommer dock kontraktet sträcka sig över resten av säsongen och även nästa som ett vanligt.

* Lindström som jag tidigre ifrågasatt gjorde hattrick i andra matchen i en kedja med Önerud och junioren André Petersson. Mycket kul start, kan han måhända bli en joker i årets säsong?

* nämnde André Petersson står på 1+2 efter två matcher.

* Stefan Liv verkar vara i fin form och motade 37 skott i första matchen.

* liksom Andreas Andersson som motade alla 32 skotten och höll nollan i den andra.

NHL

* har egentligen inget särskilt att tillägga här den här veckan.

Avslutar veckan med följande klipp som kan ses om och om igen om man är HV-fan. Underbart helt enkelt:

Här skulle såklart klippet när Sinuhe Wallinheimos klubba går av vara men eftersom jag inte lyckas hitta det så uteblir veckans klipp. Om någon lägger mer tid än mig på att leta så skicka gärna en länk så kan det komma med som bonus nästa vecka!

torsdag 13 augusti 2009

Lite HV notiser

HV har spelat sin första match för året. Det blev seger mot Linköping som valde att ställa upp med halvt lag och ville uppenbarligen inte spela in laget i sin andra match... eller varför valde man att inte spela sina stjärnor? Konstigt tycker jag men jag återkommer till ämnet i krönikan i slutet av veckan.

HV har även omförhandlat kontraktet med Ward och ser till att han kommer redan från början av säsongen. Från början var kontraktet ett artistkontrakt för två säsonger men efter att reglerna ändrats gällande socialaavgifter valde HV att förändra kontraktet. Eftersom det efter årsskiftet hade blivit dyrare så var vinningen inte tillräckligt stor och man hade utrymme i budgeten. Nu är det ett vanligt kontrakt som sträcker sig två år. Återkommer med mer kommentarer i ämnet på söndag.

tisdag 11 augusti 2009

30 days of Mario

Den ypperliga hemsidan www.faceoff-factor.com har just nu en serie Youtube-klipp under just rubriken: "30 days of Mario" detta är fantastiskt att skåda som Pittsburghfan och kan varmt rekomenderas för alla hockeyälskare.

Sitter fortfarande och funderar över problemet med att vissa lag skriver långa långa kontrakt med spelare för att få ner Cap-Hiten... en artikel värd att läsa i ämnet är:
http://www.faceoff-factor.com/nhl/3104/cap-circumvention-or-age-adjustment

Även vissa kommentarer är värda att läsa här då de belyser problemen i regelverket och hur man kan ändra det.

Dax att jobba igen.

måndag 10 augusti 2009

Inte mycket att prata om

Dock är det värt att notera att Chicago fortsätter gunga. Först tog NHL beslutet att granska bland andra Hossas kontrakt och nu kommer nästa smäll. Detta är en skandal av stora mått och jag kommer tillbaka när jag vet mer vad som faktiskt hände!

Det som kommit fran är i alla fall att en taxichaför anmält Patrick Kane för misshandel och rån. Hans version är att de blev förbannade när han inte hade växel och då utsätte honom för misshandel och tog pengarna och gick... vad som är sant går itne att säga idag men det kommer säkert mer info de närmsta dagarna.

söndag 9 augusti 2009

Agaton kommenterar vecka 32

NHL

* En föredetta favoritspelare kommer göra comeback, men jag får väl tillägga att det är som spelare på isen han var populär i mina ögon inte som privatperson utanför! Vem pratar jag om jo självfallet Theoren Fleury, inte för att jag tror att han kommer spela många matcher i NHL men lite nyfiken blir man allt... kan det verkligen gå? Han har ju inte spelat sen 06 enligt:
http://www.eliteprospects.com/player.php?player=21306

Nästa fråga är då om han kommer få spela eftersom han faktiskt är avstängd från spel i NHL pga bla drogproblem.

* Samtalen rörande Phoenix Coyotes framtid har fortsatt. Som jag förstår det så finns det egentligen bara ett anbud som faktiskt skulle lösa ekonomin och se till att få laget på fötterna. Problemet är att NHL inte tycks uppskatta Jim Balsillie då han med säkerhet kommer flytta laget till staden Hamilton. Detta är också samma man som var ytterst nära att köpa upp Pittsburgh Penguins för bara några år sedan. Hans jakt fortgår med andra ord. Vad är min åsikt om det hela då?

Jag tycker att det är patetiskt att ha ett lag i en stad som inte ger sitt stöd, om jag fick välja skulle laget flyttas till hockeyns hemland Kanada från och med nästa år. Detta skulle onekligen dra upp intresset för laget och om bytet sker inför nästa säsong så finns det tid att ta ställning till alla följdproblem... för det var väl ingen som trodde att det var så enkelt? För hur blir det med East och West Conference och hur ska divisionerna se ut. Spännande onekligen och man kan ju bara hoppas på det bästa, jag menar att fyra slutspelslag ska trängas i samma division blir ju inte särskilt sportsligt.

* Rykten om Alex Tanguay har surrat vidare den här veckan, det verkar mindre troligt att Pittsburgh har något att erbjuda. Även om jag ju tycker att det vore en win-win situation.

* Även Todd Bertuzzi har det ryktats om för Pittsburgh men det är knappast troligt om han inte tar en väldigt låg lön. Men visst för lite under miljonen $ så kan det kanske vara intressant.

Elitserien

* Alto var det stora namnet som det surrades om. Alto verkar inte vara av samma mening som jag och valde att skiva på för Kärpät, sorgligt men sant. Besviken som bara den!

* Personer på diverse forum verkar anse att Richard Lintner vore ett bra alternativ. Av det jag hört och sett är jag inte imponerad. Visst verkar han ha koll i anfallszon men han verkar mer eller mindre vara hjälplös i egen zon, en sån spelare är inte gjord för första backpar! Jag vill helt enkelt inte se honom i HV-tröjan!

* Upptäckte också just att HVbekante Mika Hannula kan tänkas vara fri at skriva på var som helst. Hade det bara varit en rent sportslig fråga hade jag inte tvekat, dessvärre har han sina negativasidor utanför isen och jag hoppas han stannar i KHL. Reserverar mig för att jag har varit för lat att kolla upp fakta närmare. Det jag sett finns här:
http://www.eliteprospects.com/free_agent_pool.php?LeagueID=KHL

*Ett annat rykte som kommit upp är att Frölunda skulle vilja bli av med Jonas Nordqvist. Jag förutsätter att det har att göra med lönen och skadorna i så fall för rent spelmässigt håller han väl vad jag vet en hög nivå! Jag ställer mig här frågan hur är det med scoutingen och planeringen långsiktigt i de två "super-mega-stjärn-lagen" Linköping och Frölunda? Hade jag sutit på kansliet i exempelvis Brynäs hade jag utan tvekan lyft telefonen och hört mig för. Nordkvist är en spelare för de första två kedjorna i de flesta elitserielag!

* Markus Näslund kommer tydligen vara inblandad i arbetet runt MODO, kanske får vi se en comeback snarare än vi trot. Ingen god nyhet för backar och målvakter i elitserien, Näslund ska inte underskattas!

Fotboll

* Zlatan är ju som bekant klar för Barcelona och även om det tar emot så ska det bli intressant att följa honom och Barcelona. Jag hävdar fortfarande att det är Inter som gjort ett kap i den här affären men vi får väl se om jag får rätt. En rolig detalj var att Messi fick sin lön höjd när Zlatan kom eftersom "ingen får ha högre lön än Messi".

*Blåvitt lyckade för en liten stund sedan sänka ÖIS i derbyt, eller rättare sagt Hysén lyckades överlista Bengan. Såg tyvärr inte matchen men måste säga att det skulle tagit emot att se Bengan släppa in mål, även om han spelare för ÖIS nu.

Kan helt enkelt inte låta bli att avsluta min första krönika med ett litet klipp på just Kung Bengan:


Nytt inslag på bloggen

Från och med den här veckan ska jag försöka att varje söndag publicera en körnika med namnet:
Agaton kommenterar v00

Eftersom även jag har ett privatliv, tro det eller ej, så kan det komma veckor då jag behöver gästskribenter alternativt att jag ibland kommer publicera i förtid eller efterhand. Om det är någon som är sugen på att vara stand-in eller som rent allämant bara vill leverera en krönika är ni välkomna att ta kontakt med mig.

Tanken är också att jag kan komma att låta detta bli ett stående inslag på andra sidor om jag känner att jag har möjlighet att tillföra något. Detta kommer övervägas de kommande veckorna.

Första krönikan kommer upp under kvällen. Och som alltid är det kanonkul om folk sätter en liten kommentar! Det behöver inte vara så mycke, just nu har jag även valt att man ska ha möjlighet att vara anonym. Hoppas att detta fallar väl ut!

onsdag 5 augusti 2009

English?

One nice thing about my new "visitors counter" is that I noticed that I have had visits from people outside Sweden. My guess is that those are swedes but just to check. Would people appreciate if I write in english? Please tell me what you think in the comments, my english is far from perfect but I guess I'd give it a try if people like so?

And if people want me to write in english, is it only NHL that is interesting och should every text be english?

Just a thought...

Knepigt beslut

Alto valde till slut också Kärpät, ett minst sagt knepigt beslut i mian ögon. Antar att han lovat LHC att inte välja en svenska klubb eller något liknande. Mycket besviken får jag säga att jag är.

Kanske kunde det vara aktuellt för Stillman att plocka fram stora plånboken och ringa Christian Bäckman. Ryktet säger ju att Frölunda hugger på honom och någon gån måste ju även deras lönebudget spricka. Det är väl inte så stor chans att Bäckman går till Elitserien och då än mindre HV71 men det vore värt att ringa i alla fall. Kanske om man erbjuder ett längre kontrakt ala Ledin, frågan är bara är Bäckman rätt person att spela i första backpar? OBS jag menar främst hur han är som person, spelstilen bör fungera utmärkt men passar han in i laget.

I övrigt hittar jag nästan inga potentiella PP-backar, aningen oroande. Jag tycker att backsidan är okej men om man ska rubba lag som Linköping och Frölunda så är det viktigt att ha en härförare i PP och det har vi inte idag om inte någon lyfter sig rejält! Kanske händer det mer kommande veckor när personer utan NHLkontrakt blir lite stressade och tar Europa i brist på annat.

tisdag 4 augusti 2009

Fortsatta rykten

Olika rykten har fortsatt surra kring Alto, tyvärr verkar allt mer peka på att det är Kärpät som blir hans nästa klubb. Själv tycker jag att det verkar konstigt, Kärpät har 9 backar under kontrakt och 2 på try-out kontrakt... VÄrför välja den klubben före en av Sveriges bästa och bli klar förstaback och få mycket PP tid med betydligt bättre spelare?? Konstigt är namnet.

Det ryktas även att Foppa ger foten en sista chans att ta sitt förnuft till fånga. Om ni frågar mig så är det inte troligt att det blir så många fler hela matcher för en av våra största hockeyprofiler genom tiderna.

Vissa källor (ja jag menar IPS) hävdar att Alex Tanguay har hört sig för med Pittsburgh om ett kontrakt. I dagsläget är truppen full och han skulle få acceptera minimilön för att spela vilket är uteslutet... enda chansen att Tanguay hamnar i Pittsburgh är om Dupuis skickas iväg för ett draftpick och Tanguay går med på en lön i storlek med Fedotenkos eller under. Visst hoppas jag men det är nog inte mer än 5% chans...

måndag 3 augusti 2009

Alto tar beslut i veckan

Idag bekräftar Stillman att HV har erbjudit Alto ett kontrakt samt att man är mycket intresserade. Det nämns även andra klubbar men Kärpät som ska liggabäst till av de andra klubbarna har 11 backar med kontrakt så det känns minst sagt osannolikt. Hoppas på det bästa, Alto vore ett perfekt nyförvärv för HV.

Back at work

Efter min första semester någonsin är jag nu tillbaka på jobbet. Det innebär även att jag kör igång bloggen i full fart i stället för halvfart. Ska försöka fortsätta komma med krönikor här och på andra sidor.